Blijft de accountant toekomstbestendig?

Prof. Dr. mr. Marcel Pheijffer | Hoogleraar Accountancy; Nyenrode Business University

In 1976 verscheen in de Verenigde Staten het kritische rapport The Accounting Establishment. Het was de tijd waarin werd gesproken over de big eight accounting firms. Bijna 50 jaar later is er nog steeds stevige kritiek op de accountancysector en gaat het over de big four. Schandalen zoals Wirecard en de examenfraude bij diverse accountantsorganisaties doen het beeld van de sector bepaald geen goed. Het lijkt er te vaak op dat de accountant als poortwachter faalt. Kampt de accountant met een imagoprobleem en zorgt dat voor krapte op de arbeidsmarkt.

Maar er zijn zeker ook andere, positievere  geluiden: de accountant gaat bijvoorbeeld een steeds belangrijkere rol spelen in het kader van ESG-verslaggeving. De inzet van data-analyse, kunstmatige intelligentie, robots en andere innovaties tekenen vooruitgang. Er ligt een kans voor accountants om in de fraudegevoelige cryptowereld een positieve rol te pakken. Investeerders (private equity) tonen belangstelling voor de accountancysector: zijn duidelijk potentie voor groei en winst.

Het is de overtuiging van Marcel Pheijffer dat accountants een nuttige en noodzakelijke maatschappelijke rol kunnen vervullen. Maar het kan en moet beter indien de accountant in 2030, of beter nog in 2050, die rol wil blijven vervullen. Indien de huidige big four als accountantsorganisaties willen blijven voortbestaan. Wat is daarvoor nodig?